Следвайте Гласове в ТелеграмЕстония съобщи, че няма да поднови разрешителното за

...
Следвайте Гласове в ТелеграмЕстония съобщи, че няма да поднови разрешителното за
Коментари Харесай

Естония гони предстоятеля на православната църква митрополит Евгений

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Естония заяви, че няма да възобнови разрешителното за престояване на главата на Естонската православна черква на Московската патриаршия, като съобщи, че съветският жител съставлява " риск за сигурността ", съобщи " Дождь ". 

Решението значи, че митрополит Евгений би трябвало да напусне страната, преди да изтече срокът на актуалното му позволение на 6 февруари.

" Естонската страна не удължава разрешителното за престояване на главата на Естонската православна черква на Московската патриаршия ", обявиха от естонската полиция и гранична защита.

" Действията му съставляват риск за сигурността на Естония. "

Полицията съобщи, че религиозният водач, чието гражданско име е Валерий Решетников, неведнъж е бил помолен да спре да оправдава съветската инвазия в Украйна и да пази Кремъл.

" Неговите обществени дейности и изявления поддържат агресора и той не е трансформирал държанието си макар предизвестията ", споделя Индрек Ару, началник на службата за гранична защита в северната префектура.

Редица естонски политици приканиха Решетников да бъде експулсиран още през януари 2023 година, откакто църквата разгласи взаимна молитва " за мир " с прокремълското политическо придвижване Koos (Заедно). Той живее от 4 година в Таллин. Властите акцентират, че дейностите им са ориентирани напълно към него и не се отнасят към Естонската православна черква на Московската патриаршия. 

В края на септември българските служби за сигурност изгониха от страната предстоятела на съветската православна църква в София.

Един от водачите на Koos, Айво Петерсон, беше арестуван след посещаване на окупираните от Русия елементи на Украйна и е разследван за държавна измяна. Православните християни съставляват към 16% от популацията на Естония. Около 150 000 от тях принадлежат към Естонската православна черква на Московската патриаршия. Други 270 000 са членове на Естонската апостолическа православна черква.

И двете организации се считат за законни наследници на Естонската апостолическа православна черква, която е работила сред 1920 и 1945 г. 

Източници: mediapool.bg, segabg.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР